билка, билки, bilka, bilki, чай, чайове, чаеве, chai, chaiove, chaeve, хранителни добавки, hranitelni dobavki

Цвят глог с листа

Билки в аптечната мрежа » Цвят

  • Цвят глог с листа
    Цвят глог с листа


Глог - цвят с листа 70g (глогинка)

 

Латинско име: Flos et Folium Crataegi

 

Описание: Глогът е храст или дърво, до 5-6 м.високо, с листа последователни, неравномерно назъбени, отгоре тъмнозелени, отдолу-светлозелени клони бодливи и образуват гъста корона. През април-май цъфти с бели цветове, събрани в многоцветни щитове на върха на младите леторасли. Плодове червени, месести, овални, с едра костилка.

 

Химичен състав: В дрогата на глога  съдържат флавоноиди над 15 флавоноидни съединения ( напр. хиперозид, кверцитрин, витексин, рутин, рамзонид и др.),каротеноиди, катехинови дъбилни вещества.
 

Помощно средство при: сърдечна слабост, артеросклероза, сърдечни аритмии, безсъние, гръдна жаба, нервна възбуда, хипертония и за намаляване на холестерола. Прилага се и при болести на отделителната система. Дрогата на глога се прилага предимно като кардиотонично (засилване на сърдечните съкращения, увеличаване на коронарния дебит), съдоразширяващо и понижаващо артериалното налягане средство.
 

Употреба: Пие се по 150 мл. половин час преди хранене 3 пъти на ден.
 

Приготвяне: Две супени лъжици дрога се запарват в 450 мл. вряща вода. Оставя се да ври 2-3 минути. След като се остави да престои около 1 час, отварата се прецежда.
 

Забележка: Препаратите от глог не дават резултат при декомпенсирано сърце! Самолечението на сърдечни заболявания с дрогата не е препоръчително.