Хмел

Хмел

  • Хмел
  • Хмел
  • Хмел
  • Хмел

Латинското наименование на билката е  Humulus Lupulus.
Описание: хмелът е тревисто растение с дълго ( от 3 ​​до 6 метра ) ръбесто, покрито с къси извити шипчета стъбло. По вътрешната страна на подобните на шишарка цветове се намират етерично - маслени жлези. Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м надморска височина. Цъфти през месец май - август.
Приложение: вътрешно: пясък и камъни в жлъчката, гастрит, при невроза, болезнено уриниране, възпаление на простатната жлеза, климактерични оплаквания, болезнена менструация. Билката има болкоуспокояващо, противоспастично, нервноуспокоително, диуретично, противовъзпалително и сънотворно действие.
Външно: синини, изгаряния, възпаления, болезнени отоци, ревматични, артритни и подагрозни болки, плешивост.
Приготвяне: 1 с.л. билка се залива с чаша вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива на глътки вечер. При косопад се изплаква косата без отмиване.
Употреба: вътрешно: като запарка по 250 мл вечер преди лягане; Външно: под формата на лапи и компреси.
Забележка: не се препоръчва продължителната, употреба или приема на големи дози от билката. Не трябва да се приема при стенокардия, инфаркт на миокарда, инсулт. Не се препоръчва при шофиране, както и при кърмене, тъй като е възможно да намали лактацията.

Артикулен №: 3800022802654
Състав: шишарки хмел (100%)
Мярка: плик 50 g
Опаковка: 32 плика / кашон